Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Βρεφικές τροφές

Το να φτιάχνεις μόνη σου το φαγητό για το μωρό σου μπορεί να ακούγεται μεγάλος μπελάς αλλά με λίγο καλό προγραμματισμό θα ανταμείψει και εσένα και το μωρό σου. Το φαγητό για τα μωρά δεν είναι τίποτε άλλο παρά το φαγητό που τρώμε ή θα έπρεπε να τρώμε απλώς είναι πολτοποιημένο. Τα μωρά μας μπορούν να φάνε αυτό που τρώμε εμείς (εκτός μερικών εξαιρέσεων) αρκεί να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για αυτά.  
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να φτιάχνεις μόνη σου το φαγητό του μικρού σου. Τα έτοιμα βρεφικά γεύματα είναι πολύ ακριβά και περιέχουν συντηρητικά. Επίσης όταν παρασκευάζεις μόνη σου τα γεύματα του μωρού σου, απαλείφεις το κόστος κατασκευής και την ανάγκη για ανακύκλωση όλων των γυάλινων συσκευασιών στις οποίες συσκευάζονται τα έτοιμα γεύματα.
Το μόνο που χρειάζεται σαν εξοπλισμός είναι ένα μπλέντερ , ένας μύλος για πουρέ, ένα δυο βάζα για αποθήκευση και σε περίπτωση που ταξιδεύετε ή περνάτε αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού μαζί με το μωρό σας ένα μικρό θερμός. 
Όταν το μωράκι ξεκινάει τις στερεές τροφές τα πράγματα είναι πολύ απλά. Πολτοποιημένα λαχανικά με καλής ποιότητας πρωτεϊνη, πολτοποιημένα φρούτα και δημητριακά. Εγώ για το τελευταίο προτίμησα νιφάδες βρώμης με μητρικό γάλα. Επίσης όσον αφορά τα λαχανικά, τα όσπρια και το κρέας προτίμησα βιολογικά προϊόντα, τα οποία πράγματι είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά αλλά αγοράζουμε ακριβώς την μικρή ποσότητα που χρειάζεται ο μικρούλης και φροντίζουμε να μην πετάμε υλικά. Στο μαγείρεμα τους χρησιμοποιώ ελάχιστο νερό ώστε να μην χρειαστεί να σουρωθεί) με κλειστό το καπάκι και το φαγάκι κρατάει όλες του τις βιταμίνες. Αυτό που πρόσεξα πολύ ήταν να μην βάζω αλάτι στο φαΐ. Τα λαχανικά και το κρέας έχουν ήδη αρκετά άλατα και τα νεφρά του βρέφους δεν είναι ακόμη προετοιμασμένα να κάνουν διηθήσεις μεγάλων ποσοτήτων αλάτων. Ααα... και το λαδάκι, στο τέλος ωμό.
Σιγά σιγά τώρα που χρόνισε τα πράγματα είναι πιο απλά αφού ο Αντώνης τρώει σχεδόν ότι κι εμείς και αυτό είναι και μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για μένα, να μαγειρεύω πιο υγιεινά φαγητά, με πιο απλά και καλής ποιότητας υλικά, πολλά λαχανικά και όσπρια και λιγότερο κρέας.
Το μαγείρεμα τόσο για το μωρό μου αλλά και για όλη μου την οικογένεια τελικά είναι μια επένδυση για την καλή μας υγεία και ο κόπος που απαιτεί είναι σίγουρα πολύ μικρός σε σχέση με την επιβράβευση που ελπίζω όλοι μας να λάβουμε στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου