Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Bρεφικά καλλυντικά: ναι στην απλότητα

Στο εμπόριο μπορείς να βρεις πραγματικά άπειρες εταιρείες που παράγουν βρεφικά καλλυντικά, τα περισσότερα μάλιστα από αυτά με την ένδειξη "δερματολογικά ελεγμένο". Από την άλλη στο διαδίκτυο υπάρχουν και πολυάριθμες μελέτες που αναφέρουν τους κινδύνους που ενέχουν  για την υγεία των παιδιών μας τα χημικά συστατικά που περιέχονται στα βρεφικά καλλυντικά (δεν θέλω να επεκταθώ αλλά όποιος θέλει υπάρχουν πολλά τέτοια άρθρα στο internet όπως αυτό: http://www.hairlossgr.com/forum/index.php?topic=1941.0  ).
Άρχισα λοιπόν να ελέγχω όσο μπορώ τα συστατικά των καλλυντικών ένα ένα, αλλά κατέληξα σε αδιέξοδο, αφού και χημικός να ήμουν, πάντα θα υπήρχε κάποιο συστατικό που δε θα το γνώριζα. Κατέληξα λοιπόν να ακολουθήσω τη λογική " όσο λιγότερα και πιο απλά τόσο το καλύτερο". Μα πόσα καλλυντικά χρειάζεται ένα παιδί; Χρειάζονται και αφρόλουτρο, και σαμπουάν και ενυδατικές κρέμες και κρέμα για αλλαγή πάνας και μωρομάντηλα και αρωματάκι και κρέμα για τα κουνούπια , και για τα σπυράκια, και για τους ερεθισμούς στο δέρμα, και και και και ;;;
Εμείς λοιπόν χρησιμοποιούμε όλα και όλα τρία προϊόντα:
1) Βιολογικό λάδι καλέντουλας. Η καλέντουλα δίνει ένα εξαιρετικό λάδι το οποίο έχει αναπλαστικές, ενυδατικές, καταπραϋντικές και αντιφλογιστικές ιδιότητες. Το λαδάκι αυτό το χρησιμοποιώ με διάφορους τρόπους: Σε ένα μπολ χλιαρό νερό ρίχνω λίγο λάδι και με λίγο βαμβάκι ή καθαρά πανάκια καθαρίζω το μικρό μου στην αλλαγή πάνας. Το βράδυ πριν πέσει για ύπνο του κάνω ένα απαλό μασάζ με αυτό για να χαλαρώσει. Το λάδι αυτό είναι επίσης εξαιρετικό όταν χρησιμοποιείται πάνω σε ερεθισμούς και τσιμπήματα από κουνούπια.
2) Για το μπάνιο του, τόσο για το σώμα όσο και για τα μαλλιά του (αλλά και για μένα), χρησιμοποιώ ένα υπέροχο υγρό σαπούνι του οποίου τα μόνα συστατικά είναι  βούτυρο καριτέ, λάδι καρύδας και κακάο σαπωνοποιημένα και ροδόνερο. Το σαπούνι αυτό το βρήκα σε αυτό το πολύ καλό site με φυτικά και βιολογικά καλλυντικά www.bacchia.gr και λέγεται αφρικάνικο μαύρο σαπούνι. Βέβαια όποιο φυτικό σαπούνι βρείτε χωρίς χρώματα, άρωμα, συντηρητικά και σιλικόνη θα κάνει άριστα τη δουλειά του.
3) Για την αλλαγή πάνας χρησιμοποιώ μια κρέμα από την εταιρεία Weleda (βιολογικά ελβετικά καλλυντικά που βρίσκω στο φαρμακείο). Προσπαθώ όμως να μην τη χρησιμοποιώ κάθε μέρα αλλά μόνο όταν το δέρμα του μωρού μου το έχει ανάγκη, δεν υπάρχει λόγος για υπερβολή και κατάχρηση όσο αγνά κι αν είναι τα προϊόντα. 
Χρησιμοποιώντας λοιπόν μόνο αυτά και ένα αντηλιακό το καλοκαίρι, προστατεύω το μωρό μου από την έκθεση σε επικίνδυνα χημικά συστατικά, αλλά και την τσέπη μου από περιττά έξοδα. Επίσης είναι πολύ πρακτικό, γιατί το μπάνιο μας δεν γεμίζει άχρηστα βαζάκια αλλά και πολύ  βολικό όταν ταξιδεύεις συχνά, αφού δε χρειάζεται να κουβαλάς ένα σωρό μπουκαλάκια.
Την ίδια τακτική ακολουθώ και για την προσωπική μου περιποίηση, αλλά αυτό είναι θέμα για επόμενη κουβέντα.




2 σχόλια:

  1. Αχ! Σοφό Κλαιράκι μπράβο να τα μαθαίνεις εσύ για να ακολουθήσουμε και μεις σιγά σιγά!!!!!!!
    Φιλάκια πολλά σε όλους σας αλλά πιο πολλά στον Αντώνη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε, άσε τα μαθήματα και ξεκίνα τα πρακτικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή