Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Orgasmic birth!

Μετά από μια εξαιρετική εγκυμοσύνη, την οποία χάρηκα όσο δεν πάει και την έζησα όσο πιο φυσικά ήξερα τότε, είχα ένα κακό, "βίαιο" τοκετό. Η λέξη βίαιος μπορεί να ακούγεται υπερβολική αλλά κατα τη γνώμη μου, η καισαρική τομή στην οποία κατέφυγε ο γιατρός μου δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση τη φυσική εξέλιξη της εγκυμοσύνης μου, και σε καμία περίπτωση δεν ήταν δικαιολογημένη. Μεγάλο μερίδιο της ευθύνης έχω βέβαια και εγώ αφού η απειρία μου και ο φόβος με ώθησαν να δεχτώ την εξέλιξη αυτή σαν να μην ήμουν εγώ και το μωρό μου φτιαγμένοι για να ζήσουμε  μια φυσιολογική γέννηση. Και τελικά, από πότε η γέννα είναι μια κατάσταση που χρήζει χειρουργίου, ολικής αναισθησίας (ακραίο αλλά στη δική μου περίπτωση έτσι έγινε) και εξειδικευμένης ιατρικής παρακολούθησης; Οι γυναίκες δηλαδή του δυτικού, καπιταλιστικού (έχει κι αυτό τη σημασία του) κόσμου δεν είμαστε ικανές να φέρουμε στον κόσμο παιδιά με τον τρόπο που εκατομύρια γυναίκες το κάνουν μέχρι σήμερα.  Δέχτηκα, λοιπόν τότε, την αναπάντεχη εξέλιξη ως αναγκαία, το αφύσικο ως αναπόφευκτο...
Δε θέλω να φλυαρίσω άλλο για τη δική μου περίπτωση. Θέλω να σας δείξω το trailer μιας ταινίας που λέγεται "Orgasmic birth" και αναφέρεται σε πραγματικές ιστορίες και αφηγήσεις και εστιάζει στην αντιμετώπιση της γέννας ως μιας απολαυστικής διαδικασίας. Εϊναι άλλωστε η γέννα η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή των περισσοτέρων γυναικών, είναι η στιγμή που γινόμαστε μητέρες, θα έπρεπε να την χαιρόμαστε...



Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Τροφές που χαρίζουν υγεία!


Είναι η υγιεινή διατροφή υποκειμενική υπόθεση; Μήπως όχι: Ο καθένας έχει τη δική του άποψη για το τι είναι υγιεινό. Κάποιοι θεωρούν τους υδατάνθρακες εχθρούς και άλλοι βασίζουν τη διατροφή τους σε αυτούς. Μπορούμε άραγε να συμφωνήσουμε; Εγώ λοιπόν, συμβαίνει να συμφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος ενός άρθρου του περιοδικού Real Simple που αναφέρει τα 30 πιο υγιεινά φαγητά και σας παρουσιάζω κάποια από αυτά. 
  • Μανιτάρια – Νόστιμα, χαμηλά σε θερμίδες και ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις γυναίκες αφού λέγεται ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του στήθους και στην ορμονική ισορροπία του οργανισμού μας.
  • Καρύδια - Εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων. Εμείς τα συνδυάζουμε με τα επίσης εξαιρετικά βατόμουρα, σταφίδες ξανθές και μαύρες και goji berries και τα τρώμε καθημερινά για κολατσιό.
  • Φυστικοβούτυρο – Πλούσιο σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνες, δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά είναι πρώτο στη λίστα μου.
  • Κινόα – Είναι μια ολοκληρωμένη πηγή πρωτεϊνης αφού περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα οπότε προσφέρει την ίδια ενέργεια που θα παίρναμε από το κρέας χωρίς το λίπος και τη χοληστερόλη. Την κινόα τη βρίσκετε σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα και στο διαδικτυο υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές.
  • Αμύγδαλα – Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Από τη μέρα που έκοψα το κρέας και τα ζωικά παράγωγα (τρώω μόνο κάνα ψαράκι μια στο τόσο) πίνω κάθε πρωί γάλα αμυγδάλου με βρώμη, σταφίδες και μέλι και είναι πολύ νόστιμο. Χτες μάλιστα έφτιαξα μόνη μου  ρόφημα αμυγδάλου και μόλις τελειοποιήσω τη συνταγή θα την ανεβάσω. 
  • Σπανάκι – Πλούσιο σε φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικά και σίδηρο. Εκτός από το καθιερωμένο σπανακόρυζο, στους δικούς μου αρέσει πολύ και το σουφλέ σπανάκι.
  • Σαρδέλες – Τι να πρωτοπούμε για τις σαρδέλες; Πλούσιες σε βιταμίνη D και B12 αλλά και σε Ω3 λιπαρά οξέα. Θα προσπαθήσω να τις βάλω στη διατροφή μας μια φορά τη βδομάδα.
  • Αβοκάντο – Φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στα κόκκινα. Δεν το συμπαθούσα πολύ αλλά το δοκίμασα σε σαλάτα από μαρούλι, ρόκα, κολοκυθόσπορους και ηλιόσπορους και είναι εξαιρετικό!
  • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως – έχουν τρεις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τα συμβατικά, είναι νοστιμότατα και πολύ πιο χορταστικά.
  • Φασόλια χάντρες – για ένα πιάτο χορταστικό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πρωτεϊνες.
  • Βρώμη – Απλώς τέλειο: Μειώνει την "κακή" χοληστερόλη, πηγή πρωτεϊνης, ασβεστίου, σεληνίου, φυλλικού οξέος, φώσφορου, μαγνησίου... Δοκιμάστε να κάνετε χειροποίητες μπάρες δημητριακών με βρώμη, μέλι, ταχίνι και αποξηραμένα φρούτα ή χρησιμοποιήστε τη στο πρόσωπο και το σώμα για απολέπιση ή ενυδάτωση (υπάρχουν άπειρες συνταγές)
  • Φακές – Το αγαπημένο όσπριο όλης της οικογένειας σούπα σαλάτα ή φακομπιφτέκια. Οι φακές μας δίνουν τον απαραίτητο Σίδηρο και για μένα που δεν τρώω κρέας είναι πολύτιμες.
  • Ακτινίδιο – Τα τρώμε φανατικά και όχι άδικα αφού περιέχουν  διπλάσια βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι και κάλλιο σχεδόν όσο η μπανάνα
  • Ελαιόλαδο – χωρίς σχόλια... Είμαστε απλά τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα με τόσο άφθονο και σχετικά φθηνό ελαιόλαδο
  • Πορτοκάλια – Πλούσια πηγή βιταμίνης C και τόσο νόστιμα!
  • Μπρόκολο - Σημαντική πηγή βιταμίνης C και Κ. Μια φίλη, μου έδειξε μια συνταγή όπου περιχύνεις το μπρόκολο με σοταρισμένα φρέσκα κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης, λάδι και λεμόνι. Νοστιμότατο!

Στα παραπάνω θα πρόσθετα οπωσδήποτε και καρότα, μέλι, ταχίνι και ηλιόσπορους που αγαπάω πολύ! Έχετε εσείς καμιά άλλη ιδέα;